Sambal Nasi Lemak Mengancam
Assalamualaikum... Apa khabar mak-mak sekalian. Masak apa di hujung minggu ni.
- Panaskan minyak dan masukkan cili mesin (kuantiti tu depends pada brape byk nasi yg kita masak.blh agaklah kan. Kalau ibu sambal mesti lebih sebab anak-anak ibu memang hantu sambal.)
- Masukkan 1 sudu gula...kacau rata-rata biar cili tadi garing dan berkaramel..karamel gula tu lah yang akan menggelapkan sambal kita.
- Dah garing, nampak minyak dah mula naik barulah masukkan bawang mesin, kacau rata-rata biar bawang bercampur ngan cili tadi dan betul-betul garing. Sambal kalau masih terasa bawang tu yang mencacatkan kesedapan rasa sambal.Api jangan terlalu kuat nanti hangit plak sambal kita.
- Dalam pada itu bolehlah masukkan asam jawa. ibu suka guna asam jawa adabi tu.. takyah nak bancuh lagi dah. masukkan terus ke dalam kuali. lain-lain perasa tambahan bergantung pada citara sendiri. ada sesetengah orang letak belacan, ajinomoto, gula melaka (nissang, nisse,gula kabung) semua boleh.
- Dah naik minyak, rasa pun dah cukup boleh lah tutup api dan hidangkan dengan ayam goreng, telur rebus, bilis goreng dan juga hirisan timun.
0 comments :
Post a Comment